Antep Usulü Kısır

Bugün aşure ayı münasebetiyle biraz geç de olsa aşure yemeğe bir tanıdığa misafirliğe gittim. Menüde aşureden başka bir de kısır vardı. Gaziantep’e geldiğimden beri çeşitli yemeklerle tanışma fırsatı buldum. Bu yemeklerin arasından beğendiklerim ve beğenmediklerim olarak sizinle paylaşacaklarım olacak.
Aşure bizimkinden biraz farklı(bizim ki: Trakya mutfağı). İçine şekerden çok pekmez koyuluyor. Açıkçası pek sevmedim. Ama başka türlü de aşure yapmaya hiç niyetim olmadığı için (yoksa yapamayacağımdan değil) mecburen yedim biraz.
Gelelim kısıra… Önce Trakya usulü kısırı anlatayım bildiğim kadarıyla. Bildiğimiz köftelik bulgur alınır. Soğanlar yağda kızardıktan sonra biraz salça ile renklendirilir. Arzuya göre köftelik bulgur soğan ve salça ile biraz kavrulduktan sonra kaynamış su ile ıslatılır. Burada genellikle 1:1 ölçü kullanılır.(1 bardak bulgur için 1 bardak su) Tencerenin kapağı kapatılır. İnce ince kıyılmış marul(içteki yeni sürgün kısımları ayırmanız tavsiye edilir), maydanoz, domates, taze soğan salata karışımı, bulgur iyice şiştikten ve suyu tamamen emdikten sonra üzerine eklenir ve güzelce karıştırılır. Limon sıkılıp oda bir güzel karışıma eklenir. Tuzunu ve istenilen baharatları da ekledikten sonra marulun daha önceden ayırdığımız kısımları ile tabakların kenarlarına süs yapılarak tabaklarda servis yapılır. Eğer küçük salatalık turşusu da varsa afiyetle yenir.
Gelelim Antep usulü kısıra; köftelik bulgur alınır. Ancak buradaki bulgurlar simit tabir edilen biraz daha irice bulgurdur. Kaynamış su ile ıslatılır, bulgur şişirilir. Üzerine bir öbek salça ilave edilir. Öbekten kasıt 4-5 çorba kaşığıdır ki acı mı acı. Daha sonra ince doğranmış taze soğanlar ilave edilir. Üzerine nerdeyse bir tava zeytinyağı kızdırılıp dökülür. Hepsi birlikte çiğ köfte usulü elle yoğrulur. Üzerine marul maydanoz kara lahana karışımı salatası ilave edilir. Bu yoğurma işlemini kesik limon parçalarıyla birlikte yapmayı ilk defa burada gördüm, iyi fikir. Daha sonra nar ekşisi ve limon tuzunu da ilave edip karıştırmaya devam… tabaklara servis edilir yanında bir de mis gibi ayran ..kısır yiyücüğük. Peki benim tercihim mi ne? Ya insanın memleketi gibisi var mı? Ben karışıma salçanın tamamen eklenmesinden önce bir kısım ayırtıp öyle yedim. Acı yemek her ne kadar sinirleri yatıştırsa da midemi seviyorum. Yine de güzel bir kısır idi.
RSS 2.0 ile takip edin. Geri İzleme yapın.


29 Mart 2008 -- 11:46
[...] lezzetlerinden yuvalama çorbasına ve kısıra el attıktan sonra şimdi sıra katmerine geldi. Bu lezzeti kolay kolay başka bir yerde [...]
13 Nisan 2008 -- 15:32
[...] Özellikle sinema ve dizi yazıları tadından yenmeyecek düzeyde olup insanın ağzında bir Gaziantep kısırı tadı bırakıyor. Ben Uyuyang’ın bloguna sık sık göz atıyorum
Buyrun sizde gezin [...]
30 Nisan 2009 -- 22:32
eyidir eyi canım phen bu beğendim
2 Temmuz 2009 -- 23:34
adım egemen ben gaziantepliyim memleketım dir die söylemiorum..gercekten mükemmell yemeklerimiz war mutğımız tahmin edilemıyck kadar guzll..trakyaa cıxx)..bize yetişeymiyceni herkes bilioo:) aşure çokk guzll herkes yesın bnce sütlaç buda çok güzell bunları anlatırken sizlere yazmakta güçlük çekiorum..anacıma söylüycem yapta yiyelim die. ama nerdeeeee:yaşlandı kadın en iyisi ben mutfağımızı bilen biriyle ewlenym..).